Главная » 2022 » Июнь » 3 » Снапшот: що це за технологія і для чого вона потрібна?

Снапшот: що це за технологія і для чого вона потрібна?

03.06.2022 в 17:44 просмотров: 1062 комментариев: 0 Техно

Кожна людина, яка працює в IT-галузі або користується її послугами, точно знає про те, наскільки сумними можуть бути наслідки внаслідок втрати даних. Через випадкове видалення файлів може бути знищена найважливіша інформація, що призведе до серйозних збитків. Однак такій ситуації можна запобігти – достатньо зробити резервне збереження цифрових даних, щоб за необхідності відновити їх в майбутньому. Сьогодні поговоримо про резервне копіювання сайтів, розміщених на хостингу чи віртуальних серверах.

Важливість створення резервних копій даних

Існує безліч причин, через які дані можуть бути втрачені або знищені. Мова йде про:

  • Технічні несправності.
  • Збої програмного забезпечення.
  • Помилки співробітників.
  • Віруси та хакерські атаки.
  • Форс-мажори у вигляді пожежі, пограбування тощо.
  • Стихійні лиха.

Майже всі вищеописані чинники не піддаються якомусь контролю. Тому кожен спеціаліст, який працює в IT-сфері, має подбати про збереження цінної інформації.

Що потрібно знати про снапшот і його відмінності від бекапу?

Під снапшотом мається на увазі створення знімка файлової системи, що дозволяє зафіксувати її стан на поточний момент. Для кращого розуміння технології варто провести паралель з іншим способом збереження даних під назвою бекап. Він потрібний для повноцінного копіювання всіх даних. Для зберігання скопійованої інформації використовується інший носій у разі виходу з ладу основного пристрою. Наприклад, зберігання ваших фото та відео на ПК, флешці та на «хмарі» і є бекапом.

Однак для бекапу характерний ряд недоліків. Цей процес є трудомістким і потребує великих витрат часу. У процесі копіювання файлів на сервері може щось змінитися - переміщення файлу або створення нового розділу. У бекапі ці процеси відсутні, а в системі вони вже є. Саме тому виникла потреба створення технології, яка дозволить набагато швидше виконувати резервне копіювання. Відмінним варіантом стали снапшоти, що виконують завдання моментального збереження інформації про те, в якому стані знаходиться віртуальний сервер і дозволяють легко «повернути» його в потрібний момент часу.

Чим відрізняються між собою Backup та Snapshot?

Щоб не виникало плутанини між снапшотом та бекапом, варто ознайомитися з відмінностями цих технологій:

Backup

Снапшот

У ньому зберігаються будь-які дані: файли, папки, дискові розділи тощо.

Працює з віртуальними машинами та використовується для фіксації виключно поточного стану.

Для збереження використовується сторонній носій.

Збереження відбувається поруч із вихідними даними.

Через велике споживання ресурсів призводить до уповільнення системних процесів.

Виконується за кілька секунд, мінімально впливає на системну роботу.

Можливий лише на апаратурі, що увімкнена.

Можливий при вимкненій машині.

Зберігання протягом тривалого терміну.

Нетривале зберігання та автоматичне видалення.

Характеризується великим розміром.

Є компактним та легким.

Для кожного з цих способів характерні свої переваги та недоліки. Обирати конкретну технологію варто в залежності від завдання, яке стоїть перед вами.

Інформація, що міститься в снапшотах

Снапшоти робляться для фіксування того, в якому стані знаходиться віртуальна машина, її диски та вміст. Відбувається збереження не файлів, а їх розташування поряд з усіма діями користувача. Наприклад, якщо файл перемістили в іншу папку або видалили, це буде зафіксовано. Сам файл, у свою чергу, не збережеться. Таким чином, у разі знищення інформації снапшот сервера не врятує, але дозволить виправити допущені в минулому помилки.

Принцип роботи снапшота

Після запуску снапшота будь-яка зміна буде внесена не на основний диск, а в новий файл. Щоб повернутися до попереднього стану, потрібно видалити файл. При успішних змінах не потрібно робити жодних дій - відбудеться автоматичний перезапис інформації на основний диск і видалення снапшота. На віртуальних серверах та в ОС снапшоти працюють автоматично. Оптимальним варіантом є щоденне створення знімків – ця опція може бути налаштована залежно від ваших уподобань.

снапшоти

Снапшоти в роботі хостинг-провайдеру Cityhost.ua

Cityhost.ua використовує цю технологію для надання клієнтам можливості відновлення даних, які були актуальні на той момент, коли знімок створювався. Зайшовши в панель керування, ви побачите ряд розділів для запуску снапшота вручну та відновлення стану машини, перш ніж він був запущений. Це відмінний варіант для клієнтів при внесенні змін на сайт, налаштуванні хостингу та виконанні інших робіт.

  • Снапшот зберігається протягом 24 годин.
  • Об'єм файлу обмежується 10 гігабайтами.
  • Може існувати лише одна актуальна копія точки відновлення.

Бувають ситуації, коли потрібно швидко повернути віртуальну машину або файл в той стан, в якому вони знаходилися на певний момент, наприклад, до оновлення операційної системи, встановлення нового програмного забезпечення або внесення помилкової зміни. Снапшоти з упевненістю можна назвати чудовим підстрахуванням, коли користувач працює з віртуальними машинами. Без цієї технології будь-яка помилка чи проблема ставала б справжньою катастрофою. Тепер є можливість експериментів і внесення будь-яких змін до системи, тестування ПЗ без будь-яких побоювань.

Аватар Seo Николай Лисов
Журналист/dozeninfo
Фотографии по теме
Комментарии 0
avatar
Copyright © Все права защищены: 2018 - 2024 Копирование материалов сайта разрешено только при указании ссылки на источник DOZENinfo