Главная » 2022 » Февраль » 7 » Вакцинування: які заходи впроваджували в той час і що спільного у віспи та ковіда

Вакцинування: які заходи впроваджували в той час і що спільного у віспи та ковіда

07.02.2022 в 22:56 просмотров: 740 комментариев: 0 LifeStyle

Віспа пройшла широкою смугою по всій планеті, забравши з собою коло півміль’ярда людей. Останній випадок інфікування трапився у 1978 році, проте вперше імунізація почала проводитися у 1796 році

Автором вакцини був Едвард Дженер. В той час робили ранку, куди через втирання потрапляла слабка доза вірусу. Залишався шрам,  що свідчив про зроблене щеплення. Без проведеного вакцинування забороняли ходити до школи та працювати.  Супротивники примусового щеплення об’єднувалися у ліги для захисту своїх прав. Вони замикали двері і не реагували на призиви «ваксерів». Тоді в Америці запровадили ходіння інспекторів по домівках у супроводі поліцейських. Підприємливі хитруни почали виготовляти підробні сертифікати (знайома в наш час історія, правда), тому перевіряючі довіряли лише своїм очам, коли бачили слід від вакцинування або зіпсоване хворобою обличчя.

Велика кількість підроблених папірців збільшувалася далі. Протестантський пастор Я.Хеннінг відмовився робити щеплення і сплачувати за це штраф. Коли його справа роглядалася у суді, то з боку відповідача був поданий зустрічний позов відносно обмеження прав людини. Проте справу виграти не вдалося: суддя став на бік закону. Дозволили не робити вакцинування лише тим, у кого виникала загроза життю.

Знову з’являється віспа

Майже до половини XX сторіччя епідемія не турбувала людство. Однак у 1947 році людина, що була у Мексиці, привезла віспу до Америки. Старі люди пам’ятали, як безжально хвороба діяла на людей: вона швидко передавалася тактильним та повітряним шляхом,  3 хворих з 10-ти сліплі. Головний лікар Нью-Йорку Ізраїль Вайнштейн наполягав на терміновій вакцинації, адже попереду була Пасху з масовими відвідуваннями родичів. На камеру засняли, як зробили щеплення меру міста та президенту країни. Люди схаменулися лише тоді, коли почали поступати регулярні відомості про нових померлих.

Вакцинування: які заходи впроваджували в той час і що спільного у вісп

Як проходила вакцинація

Незважаючи на примхливу погоду, американці годинами вистоювали в чергах, щоб зробити щеплення. Пункти вакцинації відкривати при лікарнях, у полицейських дільницях, поліклініках. Медикам доводилося працювати з шаленою швидкістю: вводити до 8 доз вакцини за хвилину. Через 3 тижні отримали щеплення приблизно 5 млн. людей. Потім привезли ще 1 млн. доз, які швидко розподілили серед чекаючих. 2,5 місяца тривала  напруга, а потім було оголошено, що хворобу перемогли. За 30 днів 6 млн. 350 тисяч осіб отримали вакцину. А померло тоді всього 12 людей.

Ковід нагадав про ті часи, вірус також дуже небезпечний. Знову існують прихильники та протиборці щеплення,і в наш час підробляють сертифікати. Час сплинув, а думки людей не змінилися. Лише терміни подовжуються та трансформуються нові види коронавірусу. Також рекомендуємо ознайомитись з іншими цікавими новинами України.

Аватар Seo Николай Лисов
Журналист/dozeninfo
Фотографии по теме
Комментарии 0
avatar
Copyright © Все права защищены: 2018 - 2024 Копирование материалов сайта разрешено только при указании ссылки на источник DOZENinfo