Главная » 2023 » Февраль » 7 » Оторочені тюльпани – ефектні квіти із зубчастими пелюстками

Оторочені тюльпани – ефектні квіти із зубчастими пелюстками

07.02.2023 в 19:44 просмотров: 552 комментариев: 0 LifeStyle
Для багатьох людей тюльпани є квінтесенцією весняної квітки. Ще не так давно ці квіти мали обмежену палітру кольорів (переважно червоні та жовті) й були меншими за розміром, сьогодні ж завдяки ретельному розведенню та гібридизації цих рослин можна знайти цибулини тюльпанів незліченних кольорів: білого, рожевого, червоного, лавандового, зеленого, помаранчевого, фіолетового й навіть кольору веселки, в різних формах і стилях: махрові, піоновидні і, звичайно, папугові тюльпани.

Серед безлічі тюльпанів є невелика група, що незмінно притягує до себе увагу та викликає подив і захоплення. Це – цибулини Оторочених тюльпанів в yaskravaklumba.com.ua. Відмінна риса цих рослин – голчаста бахрома на краю пелюсток.

Вже в середині XVII століття розгорнулася інтенсивна селекція та схрещування дикорослих видів тюльпанів. У той час на ринку було 700 різних сортів. В даний час асортимент тюльпанів зріс приблизно до 5000 видів та сортів. Це величезне різноманіття можна розділити за наступними критеріями:

  • висота рослини;
  • період цвітіння;
  • форма квіток;
  • форма і розмір листя;
  • забарвлення квіток;
  • будова квіток – поодинокі або наповнені;
  • кількість квітів – поодинокі або декілька квітів на одному пагоні.
Щоб контролювати таку велику кількість сортів, у 1917 році була введена система класифікації тюльпанів. З часом вона постійно оновлюється та адаптується до стану розведення. В наш час нещодавно виведені сорти рослини діляться на декілька класів за періодом цвітіння, походженням та формою квітки.
 

Вимоги до ґрунту

Виділити якісь найкращі сорти бахромчастих тюльпанів неможливо: кожен із них є неповторним. Взагалі оторочені тюльпани – це чудові садові рослини.

Для них підходять практично будь-які ґрунти, проте найкращими вважаються легкі піщані або суглинні з нейтральною реакцією. Щоб весняні красені почувалися якнайкраще, цибулини тюльпанів потрібно висадити в:
  • глибоко розпушений;
  • злегка вологий, із хорошим дренажем субстрат.
Для них неприпустимий застій ґрунтових та паводкових вод, бо це може негативно позначитися на кореневій системі рослин.

Субстрат для посадки цибулин бахромчастих тюльпанів готують заздалегідь (мінімум за тиждень або два). Глибоко перекопують та одночасно вносять перегній, золу, суперфосфат та сульфат калію.

Слід зауважити, що під цибулини тюльпанів, як і під інші подібні види рослин, гній вносити не слід, оскільки він провокує різні захворювання.
 

Посадка

Тюльпани висаджують восени, зазвичай у другій половині вересня, або на початку жовтня. Коли на глибині 25 см температура становить +10 градусів, для розвитку кореневої системи створюються оптимальні умови.

Сам процес укорінення цибулин займає приблизно 2-3 тижні. Якщо посадка здійснюватиметься пізніше вказаного строку, то цибулина не встигне прижитися, а при посадці в більш ранні терміни вона активно вегетуватиме й може вимерзнути взимку.

Садять тюльпани на глибину двох діаметрів цибулини (в середньому на 25 см), але це залежатиме від типу ґрунту (якщо легкий, то глибше). Відстань між цибулинами при посадці середньому становить 15 см (враховуючи висоту рослини). Як і всі цибулинні торочкуваті тюльпани найкраще садити групами по 10-15 рослин.
Оторочені тюльпани – ефектні квіти із зубчастими пелюстками

Чому садити тюльпани в саду – хороша ідея?

Якщо за тюльпанами правильно доглядати, то виростити їх нескладно – це невибагливі та досить витривалі квіти. Перевагою цих рослин є безліч сортів, різноманіття форм та багатство кольорів, завдяки чому можна створювати на клумбах неперевершеної краси композиції.
 
  • Тюльпани рано сходять та зацвітають, тому стають однією з перших весняних прикрас саду. Крім того, це багаторічні квіти – викопані та пересаджені цибулини будуть цвісти кілька років.
  • У бахромчастих тюльпанів варіюється час цвітіння, завдяки чому бордюри, клумби та рабатки радуватимуть око протягом кількох тижнів.
  • У грамотно організованої клумби з тюльпанами є ще одна перевага – її можна використовувати цілий рік. 
  • Після періоду цвітіння, тюльпани з легкістю поступаються місцем іншим рослинам.
Викопавши цибулини, на клумбі варто посадити декоративні однорічні квіти. Або, це можуть бути, наприклад, гортензії. Перш ніж їх пишні зелені кущі займуть простір у квітнику, тюльпани встигнуть відцвісти.
 

Як правильно доглядати за тюльпанами?

У подальшому догляді важливо видаляти відцвілі квіти, в тому числі й насіннєві коробочки. Листя потрібно залишити, поки вони не підсохнуть, і тільки після цього можна викопувати цибулини. Зараз це не потрібно робити це щороку. Морозостійкі тюльпани успішно проведуть кілька сезонів в ґрунті. Викопувати їх варто лише тоді, коли вони починають слабше цвісти.

Зазвичай тюльпани не потребують поливу. Але під час засушливого періоду, коли опадів недостатньо, їх потрібно поливати, особливо навесні.

Тюльпани краще вирощувати в доповненому компостом ґрунті. Він не тільки покращить структуру субстрату, але й збагатить його поживними речовинами. Ранньою весною можна додатково внести комплексне мінеральне добриво – першу дозу при появі листя, другу – під час утворення бутонів.
 
 
 
 
Аватар king22 Yosyp Korol
Главред/dozeninfo
Фотографии по теме
Комментарии 0
avatar
Copyright © Все права защищены: 2018 - 2024 Копирование материалов сайта разрешено только при указании ссылки на источник DOZENinfo