Главная » 2023 » Июнь » 8 » Нацбанк изменит подход к обмену изношенных купюр

Нацбанк изменит подход к обмену изношенных купюр

08.06.2023 в 21:37 просмотров: 1704 комментариев: 0 Бизнес

Купюра, аби вважатися зношеною, має містити певні ознаки. Постановою НБУ №1 від 02.01.2019 визначено, які банкноти пункти обміну зобов'язані приймати без жодної комісії. Проте, попри чіткі критерії не зношеності, деякі обмінники оцінюють купюри на власний розсуд. 

7 червня на засіданні Комітету Верховної Ради з питань податкової політики було вирішено розширити критерії, відповідно до яких банкноту вважатимуть не зношеною.

“Не треба мовчати. Такі порушення є підставою для позбавлення ліцензій. Також домовилися врешті прикрити діяльність нелегальних обмінників. Про них можете повідомляти і в НБУ, і мені», - каже голова Комітету Данило Гетманцев.
Водночас, НБУ чітко визначив ознаки зношення банкнот, які приймаються банками та іншими установами, що мають справу із валютними операціями. Отже, купюри мають ознаки зношення, якщо вони:

  • містять локальні потертості. Тобто якщо на банкноті присутня часткова втрата фарби на зображеннях та/або втрата папером жорсткості;
  • містять відбитки штампів/печаток, написи, включаючи видимі в ультрафіолетових променях, загальна площа яких не перевищує 200 мм;
  • містять плями але при умові що загальна їхня кількість не перевищує трьох штук діаметром до 5 мм кожна;
  • містять надриви або надрізи, та при умові, що їхня кількість не перевищує трьох штук довжиною до 3 мм кожний;
  • містять отвори та проколи, та при умові, що їхня кількість не перевищує чотирьох штук діаметром не більше 1 мм кожний.

Если же в обменном пункте отказываются принимать такую ​​банкноту, есть возможность обратиться с жалобой в НБУ или отправить жалобу на электронную почту заполнив форму.

Аватар enr091 Наталия Ришко
Журналист/dozeninfo
Фотографии по теме
Комментарии 0
avatar
Copyright © Все права защищены: 2018 - 2024 Копирование материалов сайта разрешено только при указании ссылки на источник DOZENinfo